Fluor – Slik virker fluorid

I ren form er fluor (F) en giftig gass, men når det er fornundet med natrium kan det beskytte tennene våre. Natriumfluorid som er en forbindelse av grunnstoffene natrium og fluor, og er nødvendig for å beskytte tennene våre mot syreangrep. Dette stoffet kaller vi flourid eller fluor i dagligtalen.

Gjør byggesteiner sterkere

Visste du at fluor forsterker ikke bare tennenes emalje, men også skjelettet? Når vi får i oss fluor, blir det tatt opp i tynntarmen og fraktet til skjelettet og tennene. Dermed forsterkes et mineral som heter hydroksylapatitt.
Fluor kan også sette seg mellom flere molekyler og gjøre hele strukturen i skjelettet mer solid.
Likevel, har man ikke overbevisende resultater på at fluor motvirker beinskjørhet.

Fakta – Slik virker fluorid

• Tannemaljen blir fluoren mer motstandsdyktig mot syreangrep
• Kariesangrep kan stanses i en tidlig fase
• Små hull kan repareres

Motvirker bakterier i munnen

Bakterier som Streptococcus mutans og Streptococcus sobrinus fører til karies i tennene. De lever i plakk og lever av sukker. De gjør om sukkeret til en organisk syre som kan oppløse emaljen. Fluor gjør at tennene kan motstå syren og dermed unngå hull.
Dessuten blir fluor også skilt ut i spyttet og kan gjenskape emaljen. Det skjer selv om man ikke pusser tenner med fluortannkrem.
Spesielt for barn og unge er fluor viktig. Blant annet har en oversiktstudie vist at bruk av fluortannkrem reduserer risikoen for karies med 36 prosent for denne aldersgruppen.

Kilde: https://snl.no/fluor
https://forskning.no/spor-en-forsker-forebyggende-helse-barn-og-ungdom/spor-en-forsker-er-fluor-i-tannkrem-farlig/643063