Bentetthetsanalyse – Er du i risikosonen for benskjørhet?

Benskjørhet er et stort folkehelseproblem som rammer annenhver kvinne og hver fjerde mann.
Ved hjelp av ny teknologi kan røntgenbildene du tar hos tannlegen nå også brukes til å sjekke din bentetthet.  Spør tannlegen om en bentetthetsanalyse ved ditt neste besøk, og få svar på om du ligger i risikosonen allerede samme dag.

 

Er du i risikosonen for benskjørhet?

Hvert år rammes annenhver kvinne og hver fjerde mann over 50 av benskjørhet. I dagens samfunn blir kontorjobb mer og mer vanlig, noe som leder til at mennesker ikke får den aktivitetsmengden som er nødvendig for at skjelettet skal holde seg friskt og sterkt. Det finnes et antall faktorer som øker risikoen for benskjørhet. Stillesittende livsstil, røyking, dårlig kosthold, arvelighet og lengre behandling med kortison er alle faktorer som man skal kjenne til.  Utviklingen av benvev stimuleres av østrogen og derfor har kvinner som har passert overgangsalderen større risiko for å bli benskjøre. Forskning viser også at unge kvinner som trener mye og mister sin menstruasjon har større risiko for å utvikle benskjørhet.

Hva er benskjørhet?

Benskjørhet er som en symptomfri folkesykdom og kan være vanskelig å oppdage. Sykdommen hemmer veksten av benvev i benet. Dette er en del av den naturlige aldringsprosessen, men med flere faktorer kan prosessen akselereres. Når benvevet brytes ned raskere enn det bygges opp skapes det små «hulrom» i skjelettet noe som gjør at benet blir mer skjørt og går lettere av. Ettersom det er en «usynlig sykdom» så oppdages den oftest først etter man har fått et benbrudd.

Dersom lav bentetthet oppdages på et tidlig stadium kan komplikasjoner ofte forebygges med enkel behandling, som endring i kosthold og aktivitetsnivå.

En enkel test hos tannlegen

Ved hjelp av ny teknologi kan røntgenbildene du tar på ditt vanlige tannlegebesøk nå vise bentettheten. Dette gjøres gjennom Boneprox sin løsning som måler hulrommet i kjevebentet – svarer får du med en gang. Analysen viser bentetthet som indikerer benskjørhet. Tannlegen vil gi deg litt informasjon sammen med resultatet som du kan ta videre til din fastlege for nærmere undersøkelse.

Spør tannlegen om en bentetthetsanalyse ved ditt neste besøk, og få svar på om du ligger i risikosonen allerede samme dag.