CBCT – 3D-røntgen for spesialundersøkelse

Colosseum Tannlege Apollonia i Ålesund var en av de aller første tannklinikkene i region som tok i bruk 3D-røntgenundersøkelser (CBCT). Klinikken har hatt tilbudet siden 2016, med tilknyttet radiograf, radiolog og fysiker.

– Vi er en klinikk med mange ulike spesialiteter, og har ofte pasienter med kompliserte problemstillinger som krever ekstra radiologisk utredning. Tidligere måtte disse pasientene henvises videre til sykehus. Med egen maskin, radiograf og radiolog har vi fått en utredningsprosessen som går raskere, sier tannlege Fredrik Skodje. Radiografen tar bildene og radiologen tolker bildet til tannlegen for å avdekke sykdommer, finne ben og vev.

Tannlege Fredrik Skodje

Tannlege Fredrik Skodje

-Avansert røntgenutstyr gjør at vi kan tilby pasienter en bedre utredning og tryggere kirurgisk behandling, forteller periodontist Anders Skodje. Med de rette undersøkelsene i forkant, blir ofte behandlingen og resultatet mye bedre. Bildene fra CBCT hjelper oss i å planlegge inngrep bedre, forteller Anders. Han arbeider også mye kirurgisk med å erstatte tenner, og da å kunne ha godt underlag til å gjøre den beste behandlingen under inngrepet.

Hva er CBCT og 3D-røntgen?

CBCT er den nyeste av medisinsk skanning utstyr som er fra konvensjonell røntgen, panoramarøntgen (OPG), medisinsk spiral-CT. CBCT har fordeler med nøyaktighet, hastighet og stråledose.
Maskinen tar et snitt-røntgen bilde av pasientens tann-kjeve-ansikt. Dette brukes for å lage et tredimensjonalt bilde. Med et slikt bilde får tannlegen god oversikt og kan planlegge behandlingen bedre.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Undersøkelsen likner en vanlig røntgenundersøkelse. Radiografen gjør klar maskinen og stiller den riktig inn. Så vil maskinen rotere en halv gang rundt hode til pasienten, før den roterer tilbake til utgangspunktet. Totalt sett går 15 minutter for radiografen å gjøre en undersøkelse. Pasienten må stå i ro under når bildet tas. Det er gjort på noen få minutter. Videoen under viser hvordan maskinen roterer, og så raskt er det å fått tatt røntgenbilde i 3D-format.

 

Når man er i en røntgenmaskin må man ikke bruke noe metall, som smykker, øredobber, piercing eller delproteser med metall – dette kan slå ut maskinen.

Henvisninger for CBCT og OPG

Colosseum Tannlege Apollonia tar imot henvisninger for CBCT (3D-røntgen) og OPG (ortopantomogram).
CBCT-opptaket blir vurdert av spesialist i kjeve- og ansiktsradiologi Gro Wilhelmsen Hustvedt. Henvisende tannlege får beskrivelse og røntgenopptaket tilsendt. CD med CBCT-opptaket inneholder programvare slik at man kan se bildene på sin egen datamaskin.
OPG kan oversendes på CD eller som fotoutskrift.