Tannkjøttsbetennelse og korona

En ny studie viser at kombinasjonen av periodontitt og korona kan gi et alvorligere sykdomsforløp. Studien er publisert i Journal of Clinical Periodontology  og viser at covid-19 pasienter har minst tre ganger større sannsynlighet for å oppleve komplikasjoner hvis de også har tannkjøttsykdom.

Periodontitt er en kronisk tannkjøttsbetennelse og resultatene fra studien antyder at betennelsen i munnhulen kan føre til at koronaviruset blir mer aggressivt. Periodontitt rammer opptil halvparten av alle voksne. Og det kan få alvorlige konsekvenser for munnhelse og resten av kroppen om den ikke behandles.

Dersom du har en kronisk infeksjon i munnhulen, så vil det påvirke resten av kroppen. Immunforsvaret blir også påvirket av dette og dermed blir man mer utsatt også for annen sykdom.

 

Tannkjøttsykdom illustrasjonsgrafikk, istock.

Tannkjøttsykdom, eller periodontitt, kan i verste fall føre til tap av tenner.

Symptomer kan være svake

Vår spesialist på periodontitt Anders Skodje jobber hver dag med pasienter som har alvorlig tannkjøttsykdom. Han forteller at de fleste pasientene kommer sent i gang med behandling og dette skyldes nok at man  kan gå lenge med tannfestesykdom uten å merke det. Det er likevel noen symptomer som er typiske som Skodje vil ta frem:

-Det blør fra tannkjøttsykdom
-Tannkjøttet er hovent
-Tenner løsner

 

Lurer du på om du kan ta tannkjøttbetennelse? Bestill time hos vår spesialist Anders Skodje.

Kilde:

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/kombinasjonen-covid-19-og-tannfestesykdommen-periodontitt-kan-vaere-ekstra-alvorlig-1.15369524

https://www.tannlegeforeningen.no/arkiv/nyhetsarkiv/nyheter/2021-02-04-periodontitt-knyttet-til-covid-19-komplikasjoner.html