Tim Sebastian Lehmann – Spesialist i endodonti

Tim Sebastian Lehmann har nå fullført sin spesialistutdannelse i endodonti. Vi ser frem til å ha ham med på laget på fulltid igjen.

Apollonia_tannleger_195A1245_Tim Tim Sebastian Lehmann – Spesialist i endodonti

Endodonti er læren om forebygging, og behandling, av infeksjon i tennene og kjevebenet rundt, og er det faglige navnet på rotfylling. De fleste allmenntannleger utfører rotfylling, mens spesialisten tar for seg tenner som er vanskelige å rotfylle eller hvor tidligere rotfylling har vært mislykket. Spesialisten kan også utføre kirurgiske inngrep på tennenes rotspiss om det er nødvendig, ved for eksempel at betennelsen ikke forsvinner til tross for rotfylling.

Når er rotbehandling nødvendig?

Det kan være flere årsaker til at rotbehandling er nødvendig. Eksempler er tannråte, som karies, eller dype fyllinger som har ført til skade på nervevevet til tannen. Dette gir en betennelsesreaksjon i tann-nerven som kan utvikle seg til infeksjon. En slik tilstand kan gi tannpine. For å få bort betennelsen og bakterier, må tannlegen rense nervekanalene med forskjellige instrumenter og skyllemidler. I noen tilfeller kan tannen rotfylles og man blir ferdig med en gang, men vanligvis går behandlingen over to tannlegebesøk. Mellom første og andre tannlegetime legges det et antibakterielt middel i de rensede nervekanalene.

Rotfylte tenner kan dessverre bli noe svekket. Store fyllinger og tannråte (karies) har også på forhånd svekket tannen. Dette kan føre til at tannen brekker eller at det er for lite igjen av tannen til å lage en fylling. For å få til en varig erstatning på den rotfylte tannen, bør man derfor ofte lage en krone.

Følg oss på Facebook, Twitter eller Instagram, og få med deg neste blogginnlegg!