5 symptomer på tannkjøttsykdom (periodontitt)

Periodontitt er kronisk og gir rett på trygdestøtte. Du kan ha sykdommen i flere tiår uten å merke noen symptomer, men den kan gjøre stor skade. For å holde sykdommen i sjakk bør du undersøkes mens du er i begynnelsen av 30-årene, men mange i Norge er syke uten å vite det. Ikke vær en av dem – her er fem ting du bør holde øye med!

1. Rødt, hovent tannkjøtt som blør

Dersom du opplever at tannkjøttet ditt hovner opp, er rødt eller blør, kan du ha periodontitt. Ubehandlet kan sykdommen være ubehagelig og sjenerende, og med tiden kan den føre til at du miste både en og flere tenner.

Blødende tannkjøtt kan også skyldes gingivitt, en helt ufarlig betennelse i tannkjøttet som de fleste opplever flere ganger i løpet av livet. Lurer du på om du kan ha en tannkjøttsykdom, bør du spørre tannlegen din. Jo yngre du er når du oppdager periodontitt, desto lettere er sykdommen å behandle. Du kan ha mye å vinne ved å være på vakt!

2. Tannstein og tannlommer

Tannstein er forstenede bakterier som ligger utenpå tennene og ved røttene. Dette må tannlegen din fjerne for deg. Når fikk du fjernet tannstein sist?

Hvis du har periodontitt er du ekstra følsom for bakteriene i tannstein og det er ekstremt viktig at du er nøye med tannhygienen din hver dag. Du bør gå til kontroll hos tannlegen jevnlig.

Spør om tannlegen din kan måle tannlommene dine! Tannlommen er avstanden mellom tann og tannkjøtt. Størrelsen på tannlommen kan fortelle om du er syk, og sier i så fall noe om aktiviteten på sykdommen og prognosen din.

3. Tannkjøttet trekker seg tilbake

Hvis tannkjøttet har begynt å trekke seg tilbake, er det et tydelig tegn på at du bør oppsøke tannlegen og komme i gang med behandling så raskt som mulig. Hvis du opplever at tennene dine har blitt lengre, er det et tydelig tegn på at du burde ha gått til behandling tidligere.

Et kosmetisk inngrep kan rette opp i tannkjøttet, slik at du får smilet tilbake, men det er veldig viktig at du går tidligst mulig til periodontisten for å få best mulig resultat. Med andre ord har du ingen tid å miste!

4. Løse tenner og tap av tenner

Periodontitt er den vanligste årsaken til at voksne nordmenn mister tenner. Det kan skje plutselig og uventet at du mister en tann eller kanskje flere. Du kan føle deg helt frisk ellers, men så har du likevel hatt bakterier i munnen over lang tid som har tæret vekk ben og tannfeste i det skjulte. Avtal time med en periodontist!

5. Røyker du? Det kan dekke over symptomene

Røyking i seg selv er ikke en årsak til tannkjøttsykdommer som periodontitt. Men ettersom røyking virker litt betennelsesdempende, vil den kunne dempe hevelser, rødhet og blødninger. Det gjør at det kan ta lengre tid før du blir oppmerksom på sykdommen og at den derfor får utvikle seg ubemerket.

Røyking kan med andre ord bidra til å kamuflere at bakterier “spiser opp” beinvevet ditt, noe som kan gi svært uheldige følger og i verste fall tap av tenner.

Hva kan skje om periodontitt utvikler seg uforstyrret?

Periodontitt er bakterier som rammer benstrukturen og tannfestet ditt og med tiden tærer det bort. Kroppen din er angrepet, og hvis du ikke behandler sykdommen så vil kroppen prøve å dempe betennelsen på nytt og på nytt, uten hell. Den pågående betennelsen i kroppen gjør at blir du syk på flere måter.

Personer med ubehandlet periodontitt er for eksempel mer utsatt for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes og svangerskapsforgiftning. Derfor er det viktig å starte behandlingen tidlig.

Fotografi av kvinner som former et hjerte av fingrene sine rundt smilet sitt.

Sjekk om du har tannkjøttsykdom selv om du ikke har symptomer, så vil du beholde det pene smilet ditt uansett!

Ta kontakt med Apollonia tannklinikk i dag!