Første gang til tannlegen – hva skal du gjøre?

Barn er ofte tre eller fire år når de får sin første innkallelse til tannlegen. Da er det viktig at du som voksen passer på å forberede barnet ditt slik at det ikke skapes unødvendig tannlegeskrekk.

Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe til med å gjøre det første tannlegebesøket til en magisk opplevelse!

Oppdrag Nemo jenta med tannregulering hos tannlegen Den ufyselige jenta fra «Oppdrag Nemo» (2003) hyler når Nemo prøver å rømme, IKKE fordi hun er hos tannlegen

Snakke om det på forhånd

Det beste du kan gjøre er å snakke med barnet om tannlegen på forhånd. Forklar hva som skjer når du går til tannlegen, at det er noe alle må gjøre ihvertfall én gang i året og at det ikke er noe skummelt. Eventuelt les en bok som handler om det første besøket til tannlegen.

Har du selv tannlegeskrekk, må du være ekstra påpasselig med å ikke la det vise overfor barna dine. Tannlegeskrekk er ikke noe man arver. Om du klarer å skjule at du selv ikke liker å gå til tannlegen, så kan du unngå at barnet ditt får samme skrekkopplevelsen.

Ikke si at det kan gjøre vondt

Det er sant at et besøk til tannlegen til syvende og sist kan resultere i boring og sprøyter, men det første møtet som et barn har med tannlegen er kun en undersøkelse. Det kommer derfor ikke til å gjøre vondt. Den største andelen barn har heller ikke hull første gangen de kommer til tannlegen, og trenger derfor ingen videre behandling.

Finnes det noe som må fikses som kan gjøre vondt, blir det satt opp en ny avtale. Både tannlegen og foreldre kan da forberede barnet på at det kan gjøre vondt.

Hva finnes inne på tannlegen sitt kontor?

Å snakke om det som barnet vil se på tannlegekontoret er en god idé. Det er mye magisk der, blant annet den store stolen som kan minne om et romskip, mini støvsugeren som suger opp spytt eller spytteskålen hvor barna kan få trykke på knappen og se vannet som kommer ut.

Vinkler du det på en eventyrlig måte kan barna glede seg til å sitte i tannlegestolen.

Gruer barnet ditt seg til tannlegen allerede?

Av og til er det kanskje eldre søsken eller andre involverte som har rukket å fortelle skrekkhistorier om tannlegen før du får sukk for deg. Da er det viktig å spørre barnet hvorfor han eller hun er redd slik at du kan forklare hvorfor det egentlig ikke er slik som de har blitt fortalt.

Tannlegen Claudia Haugen fra Rennesøy, fortalte til familieverden.no at hun har opplevd barn som har vært redd for tannlegen etter å ha sett «Oppdrag Nemo» hvor en jente hyler i tannlegestolen. Hun hyler ikke fordi hun er hos tannlegen, men fordi Nemo prøver å rømme fra akvariet. Da er det enkelt å forklare misforståelsen til barnet og ta vekk frykten.

En stolt og smilende liten jente som holder fram en fortann som hun har mistet. Alle melketennene har som oftest kommet fram i 2,5-3 års alderen. Fra 6 års alderen begynner nye tenner å gro ut.

Ikke gi for stor premie

Barna får som regel en liten premie av tannlegen etter besøket, og det skulle ikke være nødvendig å supplere med flere premier.

Om dere allikevel har lyst til det, er det viktig å ikke komme med en for stor premie. Er den for stor kan ungene tolke det som at et tannlegebesøk definitivt kommer til å gjøre vondt siden de skal få en så stor presang for å gå dit.

Faste måltider og snop i helgene

Det som er aller viktigst er å unngå at barna får hull i det hele tatt slik at et tannlegebesøk aldri trenger gjøre vondt. Da kan du legge inn forebyggende vaner som å unngå for mye småspising mellom måltidene og å bruke vann som en tørstedrikk istedenfor sukkerholdige drikker som brus, jus, melk og saft.

Godteri og brus hører til på lørdager. Flere tips til hvordan kosthold kan påvirke din tannhelse finner du her!

I Norge får barn og unge under 18 år gratis tannbehandling bortsett fra tannregulering hvor det er en egen andel. Utgifter til private tannleger dekkes ikke innenfor den ordningen.

Les mer om barn og tennene deres her!