Skadet tennene dine? Tips til hva du skal gjøre om uhellet er ute!

Sommeren er en tid for mye bading, hopp fra brygger og lek i skog og mark. Da kan det fort skje små uhell hvor man blant annet kan skade tennene.

Få med deg tipsene slik at du unngår å gjøre en liten tannskade mye verre enn den først er!

1. Jeg har satt noe fast mellom tennene!

Prøv forsiktig å lirke ut det som sitter fast med en tannpirker eller tanntråd. Ikke gjør det for hardt, du risikerer nemlig å dytte det som sitter fast lenger inn i tannkjøttet. For deg som har trange mellomrom mellom tenne, kan du prøve Jordan Easy Slide tanntråd. Kontakt tannlegen om du fremdeles ikke får det løs.

2. Jeg har en løs tann!

Har du fått en løs tann kan det være fristende å bare la den gro fast av seg selv. Det bør du ikke gjøre. Unngå å bite ned på tannen eller bevege på den,og hopp i bilen til nærmeste tannlege. Det er viktig å få sjekket både den løse tannen og nabotennene slik at eventuelle usynlige skader ikke kommer fram flere år senere.

3. Jeg har mistet en tann!

Nå må du handle raskt, tannen du har mistet bør settes på plass umiddelbart! Oppbevar tannen i munnen, melk eller saltvann, ikke vanlig vann, og kom deg til tannlegen raskest mulig. Melketenner trenger ikke å settes på plass igjen etter at de er slått ut, men du kan påføre deg selv unødvendige skader uten behandling etter å ha slått ut en tann. Derfor er det viktig å oppsøke tannlege.

4. Jeg har mistet en bit av en tann!

Hvis du legger tannbiten fuktig uten å rengjøre den og tannen er frisk og uten fyllinger, kan den vanligvis limes på igjen. Ellers erstattes biten med tannfarget fylling eller porselen. Uansett må du komme deg til nærmeste tannlege for behandling.

5. Jeg klarer ikke lukke munnen!

Du kan ha brudd i kjevebenet om du ikke kan bite tennene sammen, og dette ikke skyldes løse tenner. Gå til tannlegen med en gang!

Se her for flere og mer utfyllende tips om akutt tannlegebehandling.

Husk å ikke nøle med å kontakte tannlege. Du kan bare bli bedre av øyeblikkelig behandling. 😉

Colosseum Tannlege Apollonia i Ålesund har åpent hele sommeren:

  • Mandag-Fredag 08:00-16:00
  • Lørdag 12:00-13:00
  • Søndag 17:00-18:00

Her kan du få fikset tennene med en gang om uhellet skulle være ute!

Ønsker du flere tips for din tannhelse? Følg oss på Facebook, Twitter eller Instagram, og få med deg neste blogginnlegg!