8 spesialister under ett tak – mer helhetlig tannbehandling for deg

Hos Colosseum Tannlege Apollonia finner du nesten alle spesialistområder innen tannbehandling samlet under ett tak. Med over 60 medarbeidere har vi et unikt kompetansemiljø for å gi deg den beste tannbehandlingen, om du bare trenger en enkel tannrens eller en mer kompleks behandling. Men hva gjør de forskjellige tannspesialistene?

Allmenne tannleger

Allmenne tannleger er litt som fastlegen din. De skal kunne litt av alt om tenner, tannkjøtt, kjever og munnen din. De har nok kunnskap til å kunne ta seg av mindre tannbehandlinger innenfor de fleste fagfeltene, men henviser deg til en spesialist om situasjonen din krever mer ekspertise.

Du vil typisk ha behov for en allmenntannlege når du skal ha en årlig sjekk av tennene dine. Da vil tannlegen ta røntgen for å finne begynnende eller eksisterende hull som trenger boring, rense tennene dine for tannstein, og ellers sjekke tannkjøtt og tenner for tidlige indikatorer på mer alvorlige plager.

Kjeveortoped – tannreguleringsspesialisten

En kjeveortoped er en tannlege som er spesialist på bitt- og tannstillingfeil. De stiller diagnoser, forebygger og behandler slike tannproblemer. Med andre ord, hvis allmenntannlegen din mener du har behov for tannregulering, vil du bli henvist til en kjeveortoped som vil undersøke og eventuelt behandle deg med regulering eller plater, alt etter hva situasjonen din krever.

Barn og unge er som oftest pasientene til en kjeveortoped, men de fleste behandler også voksne f.eks. med usynlig tannregulering.

Du vil typisk ha behov for å se en kjeveortoped om du har over-, underbitt eller skjeve tenner.

Periodontist – tannkjøttspesialisten

En periodontist er en tannlege som spesialiserer seg på tannkjøtt, kjevebein og bindevevet som holder tennene dine på plass. De er eksperter på både medisinske og kosmetiske behandlinger, samt at de kan hjelpe deg å forebygge tannkjøttsykdom.

Noen tannkjøttproblemer kan den allmenne tannlegen din ta seg av, men har du behov for det så vil du henvises til en periodontist.

Du vil typisk trenge å se en periodontist dersom du har løse tenner, rød hevelse eller blødning fra tannkjøttet, vondt når du spiser eller kronisk dårlig ånde.

Endodontist – rotfyllingsspesialisten

En endodontist er en tannlege som spesialiserer seg på å behandle betente tannrøtter og smerter i tennene. Rotfylling er noe en endodontist utfører ofte, men de kan også hjelpe med andre former for tannbehandling som har med selve tannen å gjøre.

Målet til en endodontist er alltid å redde den ekte tannen din, hvis det er mulig. Ofte kan rotfyllingsspesialister redde en tann som allmenntannlegen vurderer som tapt.

Du vil typisk trenge å gå til en endodontist om du opplever vedvarende rotbetennelser, har tidligere rotfyllinger som ikker er vellykket og når du trenger kompliserte rotfyllinger ved tannskader. Det er gjerne den vanlige tannlegen din som henvender deg til en endodontist dersom du har behov for det.

Oralkirurg – operasjonsspesialisten

En oralkirurg er spesialist på en rekke forskjellige oralkirurgiske behandlinger. Oralkirurgen kan gjerne operere visdomstenner, tenner som helt eller delvis ikke vokser ut, fjerne cyster, eller ta over endodontisk behandling som krever kirurgisk inngrep.

Det er også en rekke oralmedisinske behandlinger som krever ekspertisen til en oralkirurg, blant annet ulike slimhinneplager og kjeveleddsproblemer. I tillegg til at oralkirurgene spesialiserer seg på munn og kjeve, har de også kunnskap om øre-nese-hals-kirurgi, plastisk kirurgi og anestesi.

Du vil typisk trenge å gå til en oral kirurg dersom du skal trekke en visdomstann eller ha en større tannbehandling som krever operasjon. Det kan for eksempel være hvis du skal få satt inn implantater eller bygge opp kjeveben.

Spesialist i oral protetikk – godkjent for implantatprotetikk med trygdestønad

Spesialisten i oral protetikk er en allmenntannlege som har tilleggsutdanning for å kunne gjøre implantatprotetikk. Det vil si at han eller hun er spesialist på å sette inn kroner, broer og proteser. Behandlingene kan gi rett til trygdestønad hos Helfo, og hos Apollonia betaler du kun egenandel hvis du har krav på refusjon for tannimplantater.

Du kan få erstattet manglende tenner og bygget opp igjen svake, slitte og skadde tenner av protetikeren. På Apollonia har vi en avansert tannlege-CT-maskin (CBCT) som tar høyoppløselige 3D-bilder av pasientens kjeve. Dette gjør at protetikeren kan planlegge avanserte implantater trygt og presist.

Du bør typisk lage en avtale med spesialisten i oral protetikk hvis du trenger å reparere skadde tannsett eller erstatte tapte tenner.

Spesialist i kjeve- og ansiktsradiologi

Du kan bli henvist til spesialisten i kjeve- og ansiktsradiologi hvis du trenger å ta avanserte røntgenbilder. Hos Apollonia har vi en cone-beam-CT-maskin (CBCT) som tar høyoppløselige 3D-bilder av hodet. Spesialisten forbereder bildetakingen og tolker og analyserer bildene etterpå.

De todimensjonale bildene du får når du biter på en kloss hos tannlegen, mister mye informasjon. 3D-bildene kan snus og vendes slik at vi kan se alt som et vanlig røntgenbilde ikke viser, og derfor blir undersøkelsen langt mer nøyaktig.

Du vil typisk trenge trenge å gå til spesialisten i kjeve- og ansiktsradiologi hvis du har smerter i kjeven, trenger tannimplantater, har en avansert tannkjøttsykdom, cyster eller sykdom i kjeven. Det er ingen ventetid for å få time hos Apollonia, men du trenger en henvisning for å ta bilder. Du kan også bestille time hos oss for å få hjelp til å finne ut om du trenger å ta 3D-røntgenbilder.

Spesialist i anestesi – når du ønsker tannbehandling under narkose

I tillegg til at det allerede finnes tilbud om lokalbedøvelse, lystgass, beroligende medisiner og andre tiltak på huset, kan du altså få muligheten til å være i narkose under tannbehandling om du ønsker det.

Du kan få tannbehandling under narkose i de fleste offentlige sykehus, men det er ofte lang ventetid og det er ofte forbeholdt pasienter med spesielle behov eller små barn. Derfor finner du spesialist på anestesi hos Apollonia, slik at du slipper å vente på tannbehandlingen.

Du vil typisk ha nytte av en anestesilege dersom du har tannlegeskrekk, eller fordi du av en eller annen grunn ikke ønsker å være våken mens tannbehandlingen skjer.

Med alle disse spesialistene under samme tak, vil du få en mer helhetlig behandlingsmulighet for tennene dine under ett og samme tak.

Har du behov for større behandling hvor det kreves flere spesialister? Ta kontakt med Colosseum Tannlege Apollonia i dag!

 

Kilder:
Perio.org
Happytoothnc.com
Newteethforme.com
Odont.uio.no
Dentistryiq.com
Aae.org
Ous.prod.fpl.nhn.no
Kirurgiklinikken.no
Anestesispesialisten.no