Behold tannen din hos en ekspert

Tenner som verker etter som har fått en betennelse må ikke nødvendigvis trekkes. Ofte kan en rotfylling hjelpe til å bevare tannen din. Også tenner med en gammel rotfylling kan behandles.

Rotfylling – endodonti

Rotfylling (eller endodonti på fagspråk) omhandler behandling av tannens indre (pulpa) og          omkringliggende strukturer. Tannens pulpa inneholder nerver, blodårer og bløtvev.

Hvorfor rotfylle?

Man rotfyller for å forebygge eller behandle bakterielle infeksjoner i rotkanalen som fører til betennelse i tannens omkringliggende vev. Ved å rotfylle en tann sikter man å bevare tannen.

Hva er en endodontist?

En endodontist eller rotfyllingsspesialist er en tannlege som har tatt en 3 års spesialistutdannelse i faget endodonti i tillegg til tannlegestudiet på 5 år. Han / hun er dermed spesielt godt trent til å behandle pasienter som trenger å få utført rotfyllinger, har smerteproblematikk eller har behov for kirurgiske behandlinger.

Spesialisten bruker mikroskop for å se små detaljer under rotbehandling. Dette øker sannsynligheten for vellykket prognose.

Må rotbehandlingen utføres hos en spesialist?

Rotbehandlingen går rutinemessig oftere bra hos en spesialist sammenlignet med en allmenntannlege.

Hva er en rotfylling?

Karies og dype fyllinger kan føre til skade og en bakteriell infeksjon i pulpa (nerver, blodårer og bløtvev). Oftest er pulpa blitt skadet som følge av at det er kommet bakterier inn i den pga karies i tannen (stort hull) eller en sprekk. Rotfylling av en tann gjøres som en følge av denne bakterielle infeksjonen, fordi pulpa er skadet eller død. Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen.

Behandles ikke nerven vil bakteriene spre seg til rotspissen og en betennelse i benet rundt rotspissen vil oppstå. En tannbyll kan dannes med hevelse eller fistelåpning («kvise på tannkjøttet»). Infeksjonen i pulpa kan gi tannpine, men som oftest foreligger den uten symptomer. Den blir derfor oftest oppdaget ved et rutinemessig røntgenbilde.

Rotfylling går ut på at man fjerner bakterier og infisert vev fra tannen. For å bli kvitt betennelse og bakterier, må tannlegen rense nervekanalene med forskjellige rotfyllingsinstrumenter og spesielle bakteriedrepende skyllemidler. Noen ganger kan tannen rotfylles ferdig med en gang, men oftest går behandlingen over to eller flere tannlegebesøk. Mellom første og neste tannlegetime legges det et bakteriedrepende middel i de rensede nervekanalene. Rotkanalen fylles så igjen med et rotfyllingsmateriale.

Er det nok med å rotfylle en tann?

Noen ganger er ikke rotfyllingsbehandling nok til å ta knekken på bakteriene. I disse tilfellene kan en kirurgisk fjerning av rotspissen bli nødvendig for å kunne beholde tannen. Før et kirurgisk inngrep vil man i de fleste tilfeller forsøke om man kan bli kvitt betennelsen med en omgjøring av rotfyllingen.

Å rotfylle en tann er normalt en smertefri behandling. Noen ganger kan det være vanskelig å bedøve tannen, spesielt når betennelsen er kraftig. Endodontisten vil være ekstra oppmerksom på dette å gjøre sitt ytterste for at pasienten ikke skal kjenne smerte.

Etter at tannen er ferdig rotfylt legges en midlertidig toppfylling i tannen. Den henvisende tannlege vil derfor måtte lage en endelig fylling eller krone etter rotbehandlingen.

Når tannen er rotfylt fra før, kan den rotfylles på nytt?

Det kan være nødvendig men en ny rotfylling dersom det har blitt lekkasje på den gamle rotfyllingen eller dersom den gamle rotfyllingen ikke var effektiv nok til å bli kvitt betennelsen.

Hva er alternativet til å rotfylle?

Alternativet til å rotfylle er å fjerne tannen. Tannen vil som regel kunne erstattes – f.eks med en bro eller et implantat. Både bro- og implantatløsningen er betydelig mer kostbar enn å rotfylle en tann og ofte kan en rotfylt tann stå i mange år framover.

Blir det smerte etter behandlingen?

Det kan bli noe ømhet etter at nervekanalene er renset, men oftest er det smertefritt. Dersom symptomer etter behandling oppstår kan det tas smertestillende tabletter som angitt av endodontisten. Ved enkelte tilfeller, kan det bli smerter og noen ganger hevelse. Dette vil normalt bli bra etter de første dagene, men skulle smerten vedvare eller hevelsen bli større, er det nødvendig å ta kontakt med oss. Av og til må det gis antibiotika i tillegg.

Trenger en rotfylt tann spesialbehandling?

Den rotfylte tannen er ofte en svakere tann på grunn av store fyllinger. Det er derfor ekstra viktig å få den rette etterbehandling slik at den kan vare lenge. Det vil være behov for å dekke tynne tyggetopper og svake deler av tannen med en sterk fylling eller en krone. Noen ganger vil en stiftoppbygging av tannen være nødvendig. Alt dette gjøres av den henvisende tannlegen.

Vil du snakke med vår spesialist Tim LehmannBestill time i dag!