Har du anspente eller ømme kjever? Er tennene dine ømfintlige og følsomme? Har du stadig spenningshodepine eller migrene? Dette kan være tegn på at du gnisser tenner.
Flere ting som tyder på tanngnissing er: Hørbar gnissing av tennene. Dette kan forekomme både når du sover og når du er våken. Enkelte opplever det spesielt i anspente situasjoner. Slitte tannkanter. «Klikking» og lyder fra kjeveleddet. «Oppbygd» vev på innsiden av kinnene dine.
Kjenner du deg igjen i noe av dette, kontakt tannlege for å vurdere om tanngnissing er grunnen.
Tanngnissing ses hyppigst hos personer i tenårene og opp til 40-årsalder, og er en vanlig tilstand. Man antar at mellom én av ti gnisser med tennene. Skjæring med tennene kan lage høy lyd, men hos andre er den lydløs. Konsekvensene blir desto mer alvorlige, ettersom den ikke oppdages før man får tann- eller kjeveproblemer.
Tannlegen kan i forbindelse med kontroller oppdage skader på tennene som kommer av skjæring med tennene. Hvis tannlegen mistenker tanngnissing, vil han/hun gjerne observere tilstanden over flere besøk før behandling begynner. Tannlegen vil vanligvis også prøve å avdekke hva som er årsak til gnissingen, gjennom å spørre etter dine vaner og medisiner. Tannlegen vil også se etter skader på tennene, samt ta røntgenbilder for å se om tennene dine er plassert riktig i forhold til hverandre.
Behandling av tanngnissing
Behandling av tanngnissing kommer an på årsaken:
- Tennene kan ta skade av tanngnissing. Ofte blir de kortere og tynnere. De kan gå i biter eller fyllinger kan løsne. Korte og slitte tenner behandles ved hjelp av fyllinger, skallfasetter eller tannkroner.
- Problemer med tannstillingen. Dette er ofte noe tannlegen kan rette på. Er skadene store, vil det gjerne være nødvendig med broer eller kroner på tennene for å rette på skaden.
- Det kan være nødvendig med en bittskinne. Først må tannlegen gjøre en undersøkelse av tennene. Ofte vil en bittskinne kunne forebygge skader på kjeveledd, kjevemuskulatur og tenner. Tannlegen tar avtrykk av tennene dine og sender det til en tanntekniker som tilvirker en skinne som passer deg. Tannlegen prøver bittskinnen og justerer den hvis det trengs. Bittskinnen brukes om natten og trenger kun å skylles ren.
- Andre tiltak som kan redusere plagene fra tanngnissing, er riktig posisjonering av tennene og kjeven. Å hvile tungen mot ganen med tennene fra hverandre og leppene lukket hindrer tanngnissing og spenninger i kjeven. Regelmessige kontroller hos tannlegen kan avdekke problemet, slik at det kan gjøres noe med det.
- Stress. Avspenningsøvelser kan prøves. Reduksjon i alkohol, tobakk, kaffe eller andre tiltak som får deg til å stresse ned, kan hjelpe.