Hvor viktig er det å rette opp skjeve tenner?

Visste du at i Japan kjøper kvinner falske skjeve tenner fordi det er sett på som en søt skjønnhetsdetalj. I den vestlige verden er det fremdeles et smil med rette, hvite tenner som er idealet. Slik er vi forskjellige, men trenger du egentlig å rette opp skjeve tenner? Eller er det bare for syns skyld?

Nei, det er det ikke.

tannregulering med farger

Hva er skjeve tenner?

Skjeve tenner, eller tannstillingsfeil, er når tennene ikke står rett i kjeven, men lener seg enten til en av sidene, utover eller innover i munnen, eller har rotert i den ene eller andre retningen.

Hvorfor er det ikke bra å ha skjeve tenner?

Om du har tenner, eller bitt, som ligger skjevt i forhold til hverandre, kan du få problemer med å bruke tennene og kjeven i hverdagen. Du kan risikere skader og slitasje på tenner som er ekstra utsatt f.eks. fordi de stikker ut av munnen. Du kan også få problemer med at tennene ikke vokser skikkelig ut og du kan oppleve muskelspenninger.

Noen skjeve tenner kan faktisk påvirke måten du snakker på.

En annen viktig grunn til å fikse på skjeve tenner er at det kan være vanskelig å rense tennene dine skikkelig i hverdagen. Når tennene dine ligger over hverandre og lager steder du ikke kan komme til med tannbørste eller tanntråd, blir det fort etegilde for bakterier.

Og noen ganger er det rett og slett sjenerende å ha skjeve tenner og du har bare lyst å få et penere smil.

Hvorfor får folk skjeve tenner?

Du får som regel skjeve tenner på grunn av din genetiske arv, som regel avhengig av formen på kjeven og ansiktet ditt. I tillegg kommer faktorer som tannform, tannstørrelse og antall tenner inn i bildet.

Det kan skje ting i oppveksten din som kan ha ført til at du har skjeve tenner, f.eks. om et barn suger intenst på fingrene over lang tid, biter på mye forskjellig rart eller om melketenner faller ut på grunn av tannråte.

En teori om hvorfor vi får skjeve tenner foreslår at vi spiser mer «myk mat» fra jordbruk nå enn det vi gjorde tidligere som jegere og sankere. Teorien er at «myk mat» vil gi mindre utvikling av kjeven. Det er ikke blitt bevist at denne teorien har noen bein å stå på, men det er derimot tannleger som mener at kosthold har noe å si fordi det er mangel på nyttige mineraler i dagens ferdigmat.

En jente som holder opp en plate i tannlegestol

Hvordan fikser du skjeve tenner?

For å rette opp skjeve tenner, bør du begynne med behandling så tidlig som mulig. På barn som ennå har både melketenner og vanlige tenner, er det ofte mulig å bruke blant annet tannplate for å forebygge skjevheter. Mest sannsynlig må du gå med tannregulering for å fikse skjeve tenner, men det finnes flere former for tannregulering, alt fra usynlig tannregulering til tannregulering bakpå tennene.

Hvor lenge du må gå med tannregulering varierer etter hvor stor forandring det er snakk om. En enkelt tann kan ta bare noen uker. Kompliserte tannreguleringer, som skal fikse skjeve tenner sammen med at du har for lite plass i munnen og korrigere et over- eller underbitt, kan ta et par år.

Foruten selve behandlingstiden, kommer også en periode med oppfølging i etterkant for å sikre resultatet.

Som oftest er det barn og unge som går med tannregulering, men det er selvfølgelig også mulig for voksne å rette opp tennene sine.
Les mer om tannregulering for voksne her!

Har du skjeve tenner og vil rette dem opp? Bestill time i dag hos Apollonia Tannklinikk i Ålesund!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *