Kosmetisk Tannbehandling: Jakten på det perfekte smilet

Når du ikke liker smilet ditt, smiler du mest sannsynlig ikke så ofte.

Det å smile til folk rundt deg er en av de største døråpnerne vi har, en handling som krysser de fleste kulturbarrierer. Folk blir mer positive og oppmuntret når de er rundt smilende mennesker og du selv vil føle deg lykkeligere. Derfor er det viktig for deg selv og selvtilliten din å være fornøyd med smilet ditt!

Er du fornøyd med smilet ditt?

En gul smilende smiley Bilde av Daniel Go!

Hvis du har skjeve eller misfargede tenner og ellers et smil du ikke ønsker å vise for ofte, da er det kanskje kosmetisk tannbehandling som er redningen!

Grunnen til at folk flest velger å ta kosmetisk tannbehandling er at de ønsker et smil de kan være stolte av. Det vi ofte tenker på som et perfekt smil er et hvor tennene står på rad og rekke, symmetriske i forhold til hverandre, og hvor du ser minst mulig av tannkjøttet eller røttene på tennene når du smiler.

Det finnes flere typer kosmetisk tannbehandling:

Kosmetisk Tannbehandling

Ofte trenger ikke tennene store inngrep for å få seg et lite løft. Det finnes relativt enkle tannbehandlinger som vil kunne hjelpe tennene dine og selvtilliten din.

Her er noen vanlige kosmetiske tannbehandlinger:

  • Tannbleking for å få hvitere tenner
  • Kroner som utfyller ødelagte tenner
  • Porselen veneers, et tynt skall som settes utenpå tennene
  • Tannregulering som retter på skjeve tenner og kjever

Kan du fikse smilet ditt med en av disse metodene, kan du ofte spare deg selv for mye tid og penger.

Kosmetisk Kirurgi på tenner og tannkjøtt

Noen ganger trenger du større tiltak for å fikse på tenner. Enten har du ikke hatt genene på din side, eller så har tennene fått dårlig behandling over tid.

Når vi snakker om kirurgi, er det ikke bare tennene vi kan fikse på. Du kan også ha behov for å fikse tannkjøttet fordi du har problemer med for mye tannkjøtt som skjuler tennene, eller for lite tannkjøtt som viser tannrøttene.

Her er de vanligste kosmetiske inngrepene:

  • Tannimplantater, kunstige tenner som erstatter manglende tenner
  • Rottildekning, vev blir plassert over eksponerte tannrøtter
  • Kronforlengelse, fjerning av overflødig tannkjøtt slik at du kan se mer av tannkronene
  • Tannkonturering, fjerning og forming av misdannelser på tenner (mindre korreksjoner) med laser eller andre verktøy.
    Tannkonturering trenger ikke nødvendigvis å være en behandling hvor du trenger bedøvelse, men i de verste tilfellene og om det skal jobbes i nærheten av sensitivt tannkjøtt, kan det være nødvendig. Tannkonturering skader delvis tennene og brukes bare for å rette opp på mindre skavanker.

Flere av disse behandlingene kan være tidkrevende ettersom arbeid med tannkjøtt kan kreve flere inngrep før det blir perfekt.

Kvinne som sitter i tannlegestolen og ser på smilet sitt i et hpndspeil

Det perfekte kjendissmilet!

Det er ikke uvanlig å fikse på tennene sine for å få det perfekte smilet, det er det nemlig flere kjendiser som har gjort. Det er både snakk om å bleke tennene, som er ganske vanlig, og om å rette opp større eller mindre skavanker for å få det blendende hvite smilet vi forbinner med den røde løperen.

Her kan du ta en titt på hvordan Celine Dion sine tenner så ut før og flere andre kjendiser som har korrigert på smilene sine.

Dessverre regnes ikke kosmetisk tannbehandling som nødvendig i medisinsk forstand av staten, derfor er det ingen muligheter for å få støtte til slike inngrep. Men fortvil ikke! Flere tannklinikker kan hjelpe deg med lån slik at du får fikset smilet ditt!

Uansett om du trenger å fikse på tennene for å oppnå det perfekte smilet eller allerede er fornøyd med det du har, så husk å ta vare på smilet ditt slik at det varer lengst mulig!

Har du lyst på flere tips om tannbehandling og tannhelse? Følg Colosseum Tannlege Apolloniaen på Facebook og få med deg neste oppdatering!