Munntørrhet – Vanlige Tannproblemer – Del 6

De fleste av oss opplever tørr munn innimellom når vi er dehydrert eller for eksempel nervøse. Hvis du opplever å være tørr i munnen veldig ofte, kan det være du har et problem med munntørrhet, og det er ikke behagelig. Munntørrhet kan gi deg sår i munnen, sprukne lepper og gjøre deg tørst hele tiden. Her kan du finne ut hvorfor du sliter med munntørrhet og hva du kan gjøre for å lindre symptomene.

Hvorfor er spytt så viktig?

Spyttet er en viktig del av økosystemet i munnen din. Fordøyelsen av mat starter med spyttet, og det kontrollerer mengden bakterier og sopp slik at du ikke får infeksjon, samt hjelper til med å holde munnen ren og fuktig. Med andre ord vil det være høyere risiko for å utvikle tannkjøttsykdommen gingivitt, tannråte og infeksjoner i munnen hvis du ikke produserer nok spytt.

Det er ikke bare sår i munnen som kan indikere at du kan ha et problem med munntørrhet. Munntørrhet kan gi deg hes stemme, tørre neseganger og dårlig ånde. I de verste tilfellene kan du få problemer med å snakke, smake, tygge og svelge.

Hvorfor er du tørr i munnen?

Det kan være flere årsaker til at akkurat du opplever tørrhet i munnen. Noen av de vanligste grunnene er faktisk bivirkninger fra for eksempel medisiner, diverse sykdommer og infeksjoner eller medisinske behandlinger. Noen medisiner mot depresjon, astma og allergi, kan gi deg munntørrhet. Sjekk innpakningen på den medisinen du bruker for å finne ut om det kan være slik i ditt tilfelle. Det er også mulig at du har pådratt deg en nerveskade i hode eller nakke, enten ved en ulykke eller under en operasjon, som kan påvirke kroppens evne til å produsere spytt.

Noen av de mer hverdagslige grunnene til at du er tørr i munnen:

 • Dehydrering ved feber eller matforgiftning
 • Røyking og snusing
 • Å puste med munnen åpen ofte
 • Du sliter med angst
 • Du er blitt eldre og spyttkjertlene produserer mindre spytt

Hva kan du gjøre for å få mer spytt i munnen?

Hvis du går rundt med tørr munn, er det flere småting du kan gjøre for å prøve å sette i gang litt ekstra spyttproduksjon:

 1. Drikk vann, mye og ofte.
 2. Rengjør tennene og munnen grundig og rett etter måltider.
 3. Pust gjennom nesen, ikke munnen.
 4. Bytt fluortannkrem til en som ikke skummer, f.eks. Zendium, Denivit eller SiKo.
 5. Sug på sukkerfrie tabletter eller tygg på sukkerfri tyggegummi.
 6. Unngå sukkerholdig drikke og snop som kan forverre munntørrheten.
 7. Du kan kjøpe spray med kunstig spytt på apoteket som kan hjelpe, men ofte har vann samme effekten.

Hva kan legen og tannlegen gjøre?

Hvis det er medisiner som gjør at du er tørr i munnen, bør du snakke med legen din. Det kan være at en mindre dose av medisinen, eller en alternativ medisin, vil minimere bivirkningene. I noen tilfeller kan det også være mulig å bruke en spesiell type øyedråper for å gi fuktighet til munnen, spesielt om ingen av de andre rådene ovenfor gir noe lindring. Kontakt legen din for å finne ut hva som fungerer i din situasjon.

Det tannlegen din kan hjelpe deg med er råd og tips om hvordan du bør pleie tennene og munnen din i en situasjon hvor munntørrhet er et problem. Hvis munntørrheten forårsaker store skader på tennene dine, kan det være du kan få dekket utgifter til tannlege. Kontakt tannlegen din for å finne ut hva som gjelder i din situasjon.

Har du prøvd alt for å lindre en tørr munn? Ta kontakt med lege eller tannlege med en gang og få den veiledningen som er korrekt for din situasjon.

Hvis du bor i Molde eller Ålesundsområdet, kan du bestille time ved Colosseum Tannlege Apollonia!

Kilder:
WebMD
NHS
NHI