Overbitt, kryssbitt, underbitt og mellomrom mellom tennene – tannregulering løser problemene!

Tannreguleringen hjelper deg ikke bare med å få rette tenner og et pent smil. Den korrigerer bittet og skal sikre best mulig funksjon i munnen din. Noen ganger er tannregulering nok i seg selv, men av og til trengs det mer omfattende behandling.

Se oversikten over vanlige problemstillinger der tannregulering er til hjelp!

Vanlige problemer som tannreguleringen hjelper mot

 • Trangstilling: Ca. 45 % av alle voksne har trangstilling i større eller mindre grad. Dette er den vanligste grunnen til at voksne vil regulere tennene sine. Av og til kan det være nødvendig å fjerne tenner for å få plass til å gjøre tennene rette.

  Trangstilling. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Trangstilling. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 • Mellomrom: Tannluker kan skyldes store kjever eller små tenner. Av og til kan tenner mangle, noe som også vil føre til tannluker.

  Mellomrom mellom tennene. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Mellomrom. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 • Overbitt: Fremstående framtenner i overmunnen er et vanlig problem. Det kan skyldes liten underkjeve eller at fortennene i overmunnen heller utover.

  Overbitt. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Overbitt. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 • Åpent bitt: Over- og undermunnens tenner møtes ikke i fronten. Ofte er ikke utseendet et problem for de som har åpent bitt, problemet er at det er vanskelig å bite av maten. Åpent bitt er overraskende vanskelig å behandle, derfor må tannreguleringen ofte kombineres med kjevekirurgi.

  Åpent bitt. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Åpent bitt. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 • Dypt bitt: For stort overlapp mellom fortennene ved sambitt. Dersom overkjevens framtenner går for langt over underkjevens framtenner når du biter sammen, kan det føre til skade både ved at tennene blir slitt, og at en kan få skade ved at en biter seg i tannkjøttet. Mennesker med dypt bitt kan også være utsatt for kjeveleddsproblemer og problemer med tyggemuskler.

  Dypt bitt. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Dypt bitt. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 • Kryssbitt/underbitt: Tennene i overmunnen biter bak tennene i undermunnen. Underbitt påvirker smilet ditt, og det kan være vanskelig å spise dersom du ikke har et definert og stabilt bitt. Tennene møtes skjevt og kan bli slitt skjevt. Store underbitt må behandles med både streng og kjevekirurgi.

  Kryssbitt eller underbitt. Grafisk illustrasjonsbilde fra British Orthodontic Society.

  Kryssbitt / underbitt. Bilde lånt fra BOS (pdf).

 

Tannlege og kjeveortoped Nils Jørgen Selliseth har mange års erfaring med alle mulige problemstillinger og vil finne de beste løsningene sammen med deg.

Kontakt oss for en vurdering av din situasjon!