Trenger du nye tenner? Tannimplantat eller tannproteser?

Med ødelagte tenner kan mye av hverdagen bli ødelagt. Foruten å få problemer med å tygge mat kan du også oppleve at selvtillitten daler. Da er det fint at det finnes løsninger innen tannbehandling som gjør at du kan få tennene tilbake. Det trenger ikke en gang være gebiss det er snakk om!

Du trenger ikke nødvendigvis gebiss når du skal erstatte tenner - Bilde: Derek Thomas Du trenger ikke nødvendigvis gebiss når du skal erstatte tenner – Bilde: Derek Thomas

Tannimplantat – Den permanente løsningen

Tannimplantat fungerer og føles som vanlige tenner. Den erstatter tannroten og oppå den får du en krone slik at det er hele tannen som blir fornyet, ikke bare den synlige delen.

Du kan få tannimplantat om du har mistet én, flere eller alle tennene dine.

Det mest positive med tannimplantat er at du ikke trenger å komme til kontroll for å tilpasse en løs protese. Du må selvfølgelig være påpasselig med tannhygiene, pusse tennene godt og rense i mellomrommene mellom implantatene for å holde det rent, men utover det vil du ikke trenge å gå til tannlegen noe hyppigere enn det som er normalt.

Tannimplantat på én tann Tannimplantat på én tann

Tannproteser – Det tradisjonelle gebisset

Med tradisjonelt gebiss, eller tannprotese, er det lang tilvenningstid. Noen klarer aldri å tilpasse seg en tilværelse hvor de hver kveld på ta ut tennene for å rense dem skikkelig. På den andre siden er tannproteser raske å lage og de blir derfor ofte brukt midlertidig, f.eks. mens du venter på en operasjon for å få inn tannimplantater.

Du kan få tannprotese som dekker bare deler av munnen eller alle tennene.

Som sagt er renhold viktig når du bruker tannproteser. Dette er for å unngå irritasjoner eller sopp og infeksjoner i munnen. Du må også tåle flere besøk til tannlegen for å tilpasse tannprotesen, spesielt om du er eldre. Eldre gommer forandrer seg noe som fører til at tannprotesene etter en stund ikke sitter som de skal.

Priser og Trygdeordninger

I visse tilfeller kan du få tannimplantat dekket av staten via HELFO. Det må først settes en diagnose på hvorfor du trenger tannbehandlingen. Denne diagnosen vil bestemme om du får noe tilbakebetalt i det hele tatt og om det gjelder hele eller deler av beløpet.

Bare godkjente tannleger kan gjøre trygdefinansiert tannbehandling.

Se her for et eksempel på pris i forhold til tannimplantatbehandling!

Vil du ha mer informasjon om trygdeordninger for tannbehandling kan du sjekke HELFO sine sider eller spør tannlegen din. Tannlegen din vil kunne gi et svar som går spesifikt på din situasjon.

Følg Apollonia på Facebook og få mer nyttig informasjon om tannbehandlinger og din tannhelse!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *