Veien til sunnere tannhelse med odontofobi

Du har kanskje gått rundt og uroet deg for tannplager lenge, men frykten for å oppsøke hjelp har hindret deg i å kontakte en tannlege. Du er ikke alene om å ha odontofobi! Les mer om veien fram til sunnere tannhelse og bedre psykisk helse.

Her for å hjelpe deg

– Prøv å tenke at tannlegen er her for å hjelpe deg. Vi er takknemlige for at du legger dine problemstillinger i våre hender og vi behandler det med ærefrykt. Hos oss vil du aldri oppleve å bli dømt, vi er her for at du skal føle deg trygg. Når du går ut igjen skal du føle deg stolt over det du har oppnådd!, sier tannlege Fredrik Skodje.

 

Tannlege Fredrik Skodje

Tannlege Fredrik Skodje

 

Mange med sterk tannlegeskrekk kan føle skam fordi de har utsatt tannlegebesøket lenge, men hos Apollonia møtes du med forståelse. Det kan lette stressnivået ditt hvis du forteller om tannbehandlingsangsten i forkant av timen. Da er du trygg på at at tannlegen vet.

– Fortell gjerne også noen nær deg om at du skal til tannlegen, slik at de kan støtte og oppmuntre deg. Om du vil ha dem med deg inn til tannlegen, går det også fint, sier Fredrik.

Første møte med tannlegen

– Jeg setter alltid av veldig god tid til første møte med pasienten slik at vi kan bli kjent og finne ut hvor skoen trykker. Noen ganger møtes vi til flere samtaler før behandlingen starter. Det er viktig at du føler deg trygg og får god informasjon om hva som skal skje, og at vi blir enige om behandlingsforløpet sammen, sier Fredrik.

Fredrik har lenge behandlet pasienter med kraftig tannlegeskrekk og gjennom årene har han hørt og sett det meste. Han har stor respekt for at angsten kan være lammende og roser pasientene for å bryte barrieren og be om hjelp. Gjennom kognitiv atferdsterapi og tilvenning får flesteparten av pasientene kontroll på angsten og dermed også på tannstatusen sin.

– Alle gjør så godt de kan, ut fra sine behov og sin livssituasjon. Angst er egentlig en av kroppens beskyttelsesmekanismer som beskytter deg mot trusler. Vi tar deg på alvor, møter deg med empati og hjelper deg til å ta kontroll over situasjonen, betrygger han.

Rask og smertefri behandling

Du og tannlegen blir alltid enige om hva som skal behandles og hvordan. En del pasienter er redde for at de må få gebiss, men det finnes mange muligheter. Ofte kan tennene berges eller du kan få tannimplantater som ser ut som ekte tenner.

– Ikke vær redd for at behandlingen skal gjøre vondt. Våre dyktige tannlegespesialister har spesialisert seg på én behandling, slik at behandlingen er smertefri, går raskere og oppleves mye enklere for pasienten. Det blir ingen fomling fordi tannlegen vet nøyaktig hva han eller hun skal gjøre, sier Fredrik.

Hvis du trenger det, kan du få behandling med lystgass eller bli lagt i narkose.

LES OGSÅ: Hos Apollonia får du alt under ett tak

Forståelse og omtanke for pasienten

– Flere får større angstsymptomer av å møte tannlegen på gata enn om de hadde møtt en bjørn i skogen. Vi vet at de opplever frykten på ekte. Hele tannklinikken er tuftet på kunnskap om og erfaring med behandling av pasienter med tannlegeskrekk. Her får pasientene et skikkelig tilbud, de blir tatt godt vare på og vi møter dem med forståelse, sier Fredrik.

Omtanken for pasienter med alvorlig tannlegeskrekk gjenspeiles blant annet ved at alle ansatte har vært på kurs med Norges fremste forsker på odontofobi, Tiril Willumsen, i år. Da stengte vi klinikken for at alle skulle få lære mer om tilrettelagt tannbehandling for pasienter med traumer, fobi og unnvikelsesatferd.

Refusjon på behandling ved odontofobi?

Grad av behandling tilpasser du i samråd med tannlegen din ut fra dine behov og din økonomiske situasjon. I mange tilfeller har du krav på å få deler av utgiftene refundert.

– Tannlegeskrekk i seg selv gir ikke lenger grunnlag for støtte til tannbehandling, men vi ser at pasientene ofte har andre plager som kan slå inn på andre innslagspunkter i Helfos liste. Vi hjelper deg med kartlegging og søker om refusjon for deg, slik at du får det du har krav på.

Se hvilke innslagspunkter som gir rett til trygderefusjon ved tannbehandling.

 

Visste du at?

Visst du at vår tannlege Fredrik Skodje har eksamen i odontofobi? Fredrik Skodje har jobbet som tannlege siden 1998 og han har hjulpet mange pasienter med tannlegeskrekk.

Tannlege Fredrik Skodje

Tannlege Fredrik Skodje

 

Fredrik Skodje er også styremedlem i Norsk forening for odontofobi  og grunnlegger av Apollonia Tannklinikk sammen med Nils Jørgen Selliseth.