Du kan ha tannkjøttsykdom uten å vite det

Så mange som halvparten av nordmenn på over 30 år kan ha periodontitt uten å merke det. Utsetter du behandlingen, kan du begynne å miste tenner. Når var du hos tannlegen sist?

Starter som en skjult plage

Tannkjøttsykdommen periodontitt er den vanligste årsaken til at voksne mennesker i Norge mister tenner. Sykdommen er kronisk, genetisk betinget og kan ramme hvem som helst.

– Periodontitt er uten symptomer i opptil flere tiår, men kan i verste fall føre til tap av tenner, sier tannlege Anders Skodje, som er spesialist i periodonti ved Colosseum Tannlege Apollonia.

Grunnen til at tennene kan løsne og falle ut er at bakteriene som angriper tannkjøttet ditt, tærer vekk beinmassen og tannfestet. Kroppen din klarer ikke å stoppe bakteriene. Innen du mister tenner får du kanskje smerter, tilbaketrukket tannkjøtt og løse tenner, men da har du allerede gått ubehandlet altfor lenge.

Du trenger behandling lenge før du merker symptomer på periodontitt for å bevare tennene dine og et friskt tannkjøtt!

Kom deg til tannlegen!

Anders Skodje, spesialist på tannkjøttsykdom ved Apollonia tannklinikk i Ålesund. Fotografi 2017

Tannlege Anders Skodje er spesialist på tannkjøttsykdommer. Han anbefaler deg å få sjekket tannkjøttet ditt, også hvis du ikke har symptomer.

For trente øyne er det lett å oppdage tannkjøttsykdom

mer – også i tidlig fase. Din faste allmenntannlege kan med enkle undersøkelser finne ut om du har periodontitt. Om du har det, kan du henvises til periodontist eller be om time selv. Der får du de beste rådene for hvordan du tar vare på tannhelsen din og holder sykdommen i sjakk.

– Jeg skulle ønske at flesteparten av mine pasienter hadde kommet til meg 20 eller 30 år tidligere, for da hadde det vært mye lettere å redde tennene og tannkjøttet deres, sier Skodje, som riktignok begynte å ta imot periodontipasienter 2013.

Det beste er om du starter behandlingen når du er rundt 30 år. Flere av Skodjes pasienter kommer først når de har begynt å miste tenner, og må gjennom kompliserte operasjoner hos periodontist eller oralkirurg. Pasientene trenger gjerne tannimplantater for å erstatte tapte tenner. I tilfeller der tannfestet er borte, må de forsøke å gro ben i pasientens kjeve. Det kan være utfordrende.

Ta vare på tennene dine – så beholder du dem

Det krever litt ekstra innsats av deg å beholde god tannhelse når du har periodontitt, men det er verdt de ekstra minuttene du investerer. Du må pusse tennene grundig to ganger per dag og i tillegg rense mellom tennene én gang for dagen.

Husk at du har rett på refusjon på behandling av tannkjøttsykdom.

Er det lenge siden du har snakket med tannlegen din? Bestill time hos Colosseum Tannlege Apollonia i dag!