Er du plaget med munntørrhet?

Munntørrhet er en vanlig plage og kan skyldes ulike årsaker: Bivirkninger av medisiner, sykdom, stress, nervøsitet eller munnpusting. Munntørrhet kan føre med seg karies, soppinfeksjon og tannråte.

Opplever du munntørrhet? Da kan du ha rett til refusjon på tannlegebesøket

Med munntørrhet har kroppen for lite spytt eller at sammensetningen av spyttet ikke er som den skal. Spyttet har en viktig oppgave i å beskytte munnslimhinne og tenner mot skader og bakterier. Spyttet smører munnen slik at det blir lettere å tygge, svelge og snakke. Spyttet bidrar også i smaksopplevelsen av maten. Spyttet er av avgjørende betydning for velvære, for å unngå sykdommer i munnhulen og for den generelle livskvaliteten.

Og når spyttet svikter, og man opplever munntørrhet har større mulighet for å utvikle tannråte, hull i tennene og soppinfeksjon i munnhulen.

Flere årsaker til munntørrhet

Den vanligste årsaken til sjenerende munntørrhet er likevel bivirkninger av medikamenter. Man regner med at omlag 500 medikamenter kan ha munntørrhet som bivirkning. Blant de vanligste preparatene som gir munntørrhet, er blodtrykkssenkende midler, vanndrivende, midler mot allergi, astmamedisiner, midler mot psykiske lidelser, midler mot parkinsonisme, narkotiske stoffer, cellegift.

Det er også flere sykdommer som kan gi munntørrhet; revmatiske sykdommer som Sjøgrens syndrom, sykdommer i lever og bukspyttkjertel, visse hormonelle forandringer og i noen tilfeller også søvnapné. Høy feber, underernæring og faste kan også påvirke utskillelsen av spytt. Strålebehandling i hode og halsregionen kan gi ekstrem munntørrhet. Ødeleggelsen av vev i spyttkjertlene kan i mange tilfeller gå tilbake, men mange pasienter er plaget av dette i årevis.

Det er vanlig med munntørrhet når vi blir eldre. Spyttkjertlenes funksjon reduseres, slik de fleste andre kjertler i kroppen forandrer natur med stigende alder.

Munnpusting forårsaker ofte munntørrhet. Andre årsaker kan være stress og nervøsitet.

Råd fra tannlege

• Drikk rikelig og ofte vann.
• Unngå sure drikker, særlig mellom måltidene, et vedvarende lavt pH-nivå i munnhulen kan ha en ugunstig effekt på tennenes emalje
• Rengjør tenner, tunge og munnhule grundig (tannbørste, tanntråd, tannstikker). Rengjøring og bruk av fluorid bør skje like etter måltider.
• Tannproteser krever grundig renhold. Løsner helproteser på grunn av munntørrhet, kan festemidler bedre festet.
• Oppsøk tannlege eller tannpleier for individualisert veiledning om optimal tann- og munnpleie.

Når spyttet er i ubalanse påvirker dette tannhelsen og tannlegen kan gi gode råd for å ta vare på tannhelsen. Ta kontakt med oss for timebestilling.