Plakk på tennene – Vanlige tannproblemer – Del 1

Hva er plakk?

Plakk er en helt normal bakteriedannelse som skjer i munnen. Du ser den mest tydelig på tennene dine når du ikke har pusset dem på flere timer. Da legger det seg et klebrig, hvitt belegg på tennene som du kan skrape av med fingerneglen eller kjenne med tungen. Dette er plakk.

Hvorfor er oppbygging av plakk på tennene et problem?

Foruten dårlig ånde, er det flere vanlige tannproblemer som oppstår når du ikke fjerner plakk på tennene. Når plakk får muligheten til å godgjøre seg, skader den emaljen som beskytter tennene dine med syre. Bakteriene i plakken produserer syre når du spiser sukkerholdig mat. Når tennene blir utsatt for gjentatte syreangrep over en lengre tidsperiode, vil du mest sannsynlig få karies og dermed hull i tennene.

Ikke nok med det! Ligger plakket lenge nok i munnen, blandes det med kalket i spyttet ditt og blir hardt eller forkalket. Da har du fått tannstein som du kún kan fjerne hos tannlegen. Når du har tannstein risikerer du at det utvikler seg til tannkjøttbetennelsen gingivitt eller periodontitt som kan gi løse tenner.

Hvordan unngår du plakk?

Dette er det beste du kan gjøre for å holde plakk borte fra tennene:

  1. Pusse tennene to ganger til dagen, morgen og kveld.
  2. Bruke tanntråd og/eller munnskyll hver dag for å få vekk plakk mellom tennene
  3. Ikke hoppe over den årlige sjekken hos tannlegen.

En grundig tannpuss,og jevn bruk av tanntråd og munnskyll, vil få vekk det meste av plakket. Tannlegetimen vil sørge for at det som gjemmer seg vekk inne i tannkronen og tannroten blir renset vekk før det utvikler seg til tannstein og verre ting.

Det hjelper også å tenke på tennene dine når du spiser. Ikke velg snacks, brus og søtsaker, men velg heller matvarer som er bra for tennene. Det er også viktig å ikke spise for mange, søte mellommåltider, men holde deg hovedsakelig til frokost, lunsj og middag.

Er det lenge siden du har gått til tannlegen? Bestill tannlegetime hos din lokale tannlege i dag! Bor du i Ålesund kan du bestille tannlegetime her!