Slag og munnhelse

Slag og munnhelse

Nedsatt funksjon som følge av slag kan gjøre det vanskelig å bruke tannbørsten og ivareta gode munnhygienerutiner uten hjelp. Rundt 60 % får lammelser i ansikt, munn og/eller tunge som følge av slaget. Lammelsene kan føre til at den naturlige prosessen med å rense munnen etter måltidene forsinkes, og tennene utsettes derfor for matrester og syrepåvirkning over lengre tid.

Tannlege Fredrik Skodje ved Colosseum Tannlege Apollonia i Ålesund forteller at vi har flere ulike hjelpemiddel for at tannstellet skal gå lettere i hjemmet. -Sammen med pasienten vil vi se på ulike alternativer og finne den beste løsningen for den enkelte, sier Skodje. Dette kan være rutiner for munnstell og hjelpemiddel for å få bedre grep på tannbørste for å nevne noe. Vi anbefaler også regelmessig besøk hos tannlege eller tannpleier for forebygging av tannproblemer.

 

Munntørrhet
Ofte opplever slagpasienter munntørrhet – som regel grunnet høyt medikamentbruk. Munntørrhet øker faren for karies, hull i tennene, og kan gjøre det vanskelig å spise, svelge, snakke og fungere sosialt, noe som igjen går utover helsen og livskvaliteten. Tannlegene ved Colosseum Tannlege Apollonia er opptatt av å forebygge slike problemer som kan oppstå ved munntørrhet, og derfor er det viktig med regelmessig besøk hos tannlegen.

Gode råd ved munntørrhet fra Den norske tannlegeforening:
• Skyll munnen ofte med vann, evt sug på isbiter.
• Tygg sukkerfri tyggegummi eller pastiller.
• Spis mat som krever tyggemotstand og stimulerer spyttkjertlene.
• Begrens inntaket av sukker- og syreholdig drikke.
• Bruk høykonsentrerte fluorpreparater som beskytter mot karies (hull
i tennene). Tannlegen og tannpleier gir deg råd om dette.
• Regelmessig besøk til tannlege eller tannpleier.
• Tannlegen gir deg råd om preparater som kan fungere smørende og/eller
spyttstimulerende (gel, spray, sugetabletter osv.).

 

Munntørrhet og refusjon
Tannlege Fredrik Skodje forteller at slagpasienter med munntørrhet har rettigheter i Helfo om refusjon. -Vi er veldig oppmerksomme på disse problemstillingene og tilrettelegger for at du får dine pasientrettigheter. Det er viktig for oss at pasientene våre ikke går glipp av refusjon, sier tannlege Fredrik Skodje ved Colosseum Tannlege Apollonia i Ålesund.

Tannlege og pasient

 

Ikke gå glipp av neste nyhet, tannhelsefakta eller tannrelaterte fun facts! Følg Apolloniabloggen på Facebook eller meld deg på vårt nyhetsbrev!

 

Kilder:
http://tannlegeforeningen.no/Viewfile.aspx?id=7904/ /

https://tannlegeforeningen.no/event.aspx?id=7373//

Nyttig nettside om slag: Landsforeningen for slagrammende