Tannkrem – hva bør du tenke på?

Det finnes mange ulike valg blant tannkrem, tannkrem mot ising i tennene, dårlig ånde eller hvitere tenner. Men har de noen effekt? Hvilken skal du velge?

Vel, det eneste i tannkrem som gir stor effekt er fluor. Fluor finner man stort sett like mye av i alle tannkremer. Dersom man ønsker en ekstra effekt av tannkremen, kan noen gi en viss effekt:

– Tannkremer mot ising i tennene kan ha en effekt.

– Tannkremer mot dårlig ånde som er tilsatt sink, kan også ha effekt.

– Tannkremer mot syreskader har en mulig, men usikker effekt.

Man kan kjøpe en helt vanlig enkel tannkrem, dersom man ikke har spesielle problemer. Og den billigste tannkremen gjør en meget god jobb.

En annen ting som er viktig, i tillegg til fluor, er hvordan du pusser tennene. Vær nøye når du pusser, og puss gjerne i minst to minutter. Du kan godt ta tiden på deg selv når du pusser for å sjekke om du pusser lenge nok. Puss hele munnen også lengst bak i munnen. Dersom du har valgt en myk tannbørste for å skåne tannkjøttet, pass da på at du pusser tennene godt nok for å få bort alt bakteriebelegget.

Finn ut hvordan du velger den beste tannbørsten for deg!

La oss se på en kort oppsummering: Velg tannkremen du liker best, og vil du spare penger så velger du den billigste.

Munnskold? Dropp SLS

Veldig mange sliter med munnproblemet munnskold, eller after. Dette er sår som kommer i munnen og kan være smertefulle.

Om du lett får munnskold, bør du velge en tannkrem uten såpestoffet SLS (natrium lauryl sulfat). SLS er et skummemiddelet finnes i nesten alle tannkremer. Dette gir deg følelsen av rene tenner og er mer behagelig å ha i munnen.

Tre ting avgjørende for tannhelsen

Det er fluor. Det er hvor godt du pusser tennene dine. Det er kostholdet ditt.

Selv om du er flink til å pusse tennene med fluor tannkrem, må du ikke glem å gå til en årlig sjekk hos tannlegen. Foruten en grundig tannrens, vil tannlegen også kunne oppdage andre problemer i munnen før de blir et problem. Dette kan være for eksempel tannkjøttbetennelser eller begynnende hull.