Rotfylling

Apollonia bilde

 

Spesialist på rotbehandling

 

Spesialist på rotfylling i Ålesund

Tannlege Tim Sebastian Lehmann er spesialist i endodonti. Etter sin treårige spesialistutdannelse ved Universitetet i Oslo er han spesielt godt trent til å behandle pasienter som har behov for å få utført rotfyllinger, kirurgiske behandlinger eller har smerteproblematikk.

Hvorfor utfører vi rotbehandling?

Hensikten med rotbehandlinger er å forebygge eller behandle bakterielle infeksjoner i rotkanalen som kan føre til betennelse i tannens omkringliggende vev.

Karies, kroner og dype fyllinger kan føre til skade og en bakteriell infeksjon i pulpa (pulpa = nerver, blodårer og bløtvev I tannens indre). Oftest er pulpa blitt skadet som følge av at det er kommet bakterier inn i den pga karies i tannen eller f.e. en sprekk. Rotfylling av en tann gjøres som en følge av en slik bakteriell infeksjon, fordi pulpa er skadet, svært irritert eller død. Rotfylling er nødvendig for å beholde tannen, alternativet er å fjerne tannen og eventuelt erstatte den.

Behandles ikke nerven vil bakteriene spre seg til rotspissen og en betennelse i benet rundt rotspissen vil oppstå. En tannbyll kan dannes med hevelse eller fistelåpning («kvise på tannkjøttet»). Infeksjonen i pulpa kan gi tannpine, men som oftest foreligger den uten symptomer. Den blir derfor oftest oppdaget ved hjelp av et tannrøntgenbilde ved en rutinemessig undersøkelse hos tannlegen.

Rotfylling går ut på at man fjerner bakterier og infisert vev fra tannen. For å bli kvitt betennelse og bakterier, må tannlegen rense nervekanalene med forskjellige rotfyllingsinstrumenter og spesielle bakteriedrepende skyllemidler. Noen ganger kan tannen rotfylles ferdig med en gang, men oftest går behandlingen over to eller flere tannlegebesøk. Mellom første og neste tannlegetime legges det inn et bakteriedrepende middel i rotkanalene. Rotkanalen fylles så igjen med et rotfyllingsmateriale.

Kirurgisk rotbehandling

Noen ganger er ikke rotfyllingsbehandling nok til å ta knekken på bakteriene og infeksjonen. I disse tilfellene kan en kirurgisk fjerning av rotspissen bli nødvendig for å kunne beholde tannen. Før et kirurgisk inngrep vil man i de fleste tilfeller forsøke om man kan bli kvitt betennelsen med en omgjøring av rotfyllingen.

Å rotfylle en tann er normalt en smertefri behandling. Noen ganger kan det være vanskelig å bedøve tannen, spesielt når betennelsen er kraftig. Rotfyllingsspesialisten vil være ekstra oppmerksom på dette å gjøre sitt ytterste for at behandlingen skal være smertefri.

Etter at tannen er ferdig rotfylt legges en midlertidig toppfylling i tannen. Den henvisende tannlegen vil derfor måtte lage en endelig fylling eller krone etter rotbehandlingen.

Spesialist på rotfylling i Ålesund

Blir det smerte etter behandlingen?

Det kan bli noe ømhet etter at rotkanalene er renset, men oftest er det smertefritt. Dersom symptomer etter behandling oppstår, kan det tas smertestillende tabletter som angitt av endodontisten. Ved enkelte tilfeller kan det bli smerter og noen ganger hevelse. Dette vil normalt bli bra etter de første dagene, men skulle smerten vedvare eller hevelsen bli større, er det nødvendig å ta kontakt med oss.

 

Etterkontroll

Endodontisten vil sende en rapport til henvisende tannlege om behandlingen som har blitt utført. Rapporten informerer om hvilken behandling som er blitt utført og om forventet prognose. Henvisende tannlege vil sluttbehandle tannen og følge opp med kontroller av den rotfylte tannen. Rotfyllingene må følges opp med årlige røntgenkontroller i flere år – inntil 4 år. Rotfylling av tenner regnes som en meget sikker behandlingsform. Prosenten av vellykkede behandlinger ligger på rundt 90-95% hos rotfyllingspesialister. Selv om prognosen for endodontisk behandling hos en spesialist er høy, viser fagliteraturen at noen tilfelle ikke lykkes og må ha ytterligere behandling.

  Kontakt oss

  Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

  Nyhetsbrev

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

  Abonner
  Apollonia bilde
  Kontakt oss Messenger