Spørsmål og svar

Apollonia bilde

Akutt tannbehandling

Colosseum Tannlege Apollonia er den eneste tannlegen i Ålesund som tilbyr tannlegevakt ved helger og helligdager. Som pasient kan du være trygg på at vi hjelper deg raskt om akutte problemer skulle oppstå.

Opplever du et akutt problem med tennene dine, kan du følge rådene nedenfor:

Tannen er slått ut av kjeven

Dersom tannen er slått ut, er det viktig at du handler raskt. Tannen bør helst settes på plass umiddelbart. Dersom dette ikke er mulig, må tannen oppbevares fuktig inntil tannlege får undersøkt deg. Tannen kan oppbevares i munnhulen, i melk eller saltvann.

Tannen skal ikke legges i vann, da dette kan skade rothinnefibrene! 

Dersom den utslåtte tannen er en melketann, skal denne ikke settes inn igjen om den først er slått ut.

Hvis du ikke får behandling etter å ha slått ut en tann, kan dette påføre deg skader som tidlig tanntap og skader på kjevebein. Oppsøk derfor tannlege snarest.

Løs tann, sitter igjen i kjeven

Dersom du har en løs tann, bør du ikke bite hardt på tannen eller rikke på den inntil du kommer til tannlege. Tannen kan ofte gro fast igjen, men tannlege bør oppsøkes snarest. Nabotennene må også kontrolleres for skade.

Først flere år senere kan det oppstå komplikasjoner, og det er derfor viktig at tannlegen journalfører hva som har skjedd og hvor det har skjedd. Ulykker på skole eller arbeidssted, skal ikke belastes pasienten. Oppsøk tannlege snarest.

Det er knekt en bit av tannen

Er tannen frisk og uten fyllinger, bør du ta vare på den knekte biten hvis det er mulig. Legg den fuktig uten å rengjøre den. Tannlege skal oppsøkes snarest.

Den knekte biten kan vanligvis limes og gro fast igjen, erstattes med tannfargede fyllinger/kompositt eller bygges opp med porselen. Avknekte biter kan likevel føre til behandlingsbehov senere i livet.

Det er vanskelig å bite tennene sammen

Dersom ingen tenner er løse, men du likevel ikke klarer å bite sammen tennene, kan det bety at du har et brudd i kjevebenet. Oppsøk derfor tannlege snarest.

Mistet en fylling

Når du mister en tannfylling, kommer karies lett til og hull kan raskt oppstå. Kontakt tannlege for å få lagt ny fylling.

Krone har løsnet

Mister du en tannkrone eller en bro bør du ta vare på denne. Tannlegen kan sette den fast igjen dersom pilartannen ikke er skadet. Ikke lim den på selv! Ta kontakt med tannlegen.

Noe sitter fast mellom tennene

Dersom noe sitter fast mellom tennene, eller mellom tennene og tannkjøttet, bør du prøve å lirke det forsiktig ut med tannstikker eller tanntråd. Ikke bruk for mye kraft da kan du presse det som sitter fast lenger opp i tannkjøttet. Er det veldig trangt mellom tennene kan du forsøke Jordans Easy Slide tanntråd. Sitter det fremdeles fast, bør du kontakte tannlegen.

Tannverk

Ved tannverk bør du ta kontakt med tannlegen. Dersom du venter blir det oftest bare verre.

TIPS: Ikke vent med tannlegebesøket til du har vondt, da har du som regel ventet for lenge. Er du i tvil om du bør komme inn til undersøkelse eller ei, kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi gir deg gjerne hjelp og informasjon over telefon.

Kontakt oss

Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Abonner
Apollonia bilde
Kontakt oss Messenger