Spørsmål og svar

Apollonia bilde

Barn og tenner

I Norge har barn og ungdom rett til gratis tannbehandling fram til de fyller 18 år. I denne perioden vil Den offentlige tannhelsetjenesten yte gratis undersøkelse og behandlig. Unntaket er tannregulering, hvor pasienten må betale en egenandel. Om man velger å gå til privat tannlege med barnet, dekker ikke det offentlige behandlingen.

Når kommer melketennene?

De første melketennene kommer vanligvis når barnet er 6 til 8 måneder gammelt. Normalt sett har alle melketennene kommet fram når barnet er mellom 2,5 til 3 år. Da skal barnet ha fått 20 melketenner. I hver kjeve er det fire fortenner, 2 hjørnetenner og fire jeksler. Fortennene i underkjeven bryter vanligvis fram først.

Klør det i tannkjøttet når tennene kommer fram?

Det er normalt at barnet føler kløe og ubegag når melketennene bryter fram. Barnet har ofte behov for å bite i noe hardt når dette skjer. En bitering i hard gummi kan dempe ubehaget. Salve kjøpt på apoteket kan også gi lindrende effekt.

Når felles melketennene?

Fra 6-års alderen løsner fortennene i underkjeven og nye tenner dukker opp. Alle de 20 melketennene felles. I alderen 11 til 13, har barnet fått 28 tenner.

Hva gjøres dersom de permanente tennene er skjeve?

Tenner som er taggete, og som vokser skjevt, retter seg vanligvis ut av seg selv. Dersom de ikke gjør det, henviser tannlegen barnet til kjeveortoped. Han bestemmer om det kan være aktuelt med tannregulering. Tannreguleringen får tennene til å flytte og rette seg opp.

Når skal barnet til undersøkelse hos tannlege?

Fra 3 -4 års alderen bør tennene undersøkes av tannlege. Hvor ofte barnet kalles inn til kontroll er individuelt. Noen aldersgrupper har behov for hyppigere kontroller enn andre. I 12 til 13- års alderen er det flere nyframbrudte tenner som bør kontrolleres.

Når skal man begynne med tannpuss?

Når den første melketannen er kommet fram, er det lurt å venne barnet til regelmessige tannbørsting. Som voksen bør du selv begynne med å pusse tennene på barnet. Etterhvert bør barnet selv få prøve, men en voksen bør likevel være ansvarlig for rengjøringen av barnets tenner helt fram til 10-års alderen.

Det er vikitg med små skrubbebevegeser på de bakerste tennene og framover. Alle flater skal pusses. Det finnes mange tannkremer som er spesialtilpasset for barn.

De første årene med tannpussing, bør det knapt brukes tannkrem på kosten. I 6-års alderen kan doseringen økes.

Skal barnet bruke fluor?

Fluor styrker tannemaljen mot syreangrep og kan reparere små begynnende hull. Inntil barnet er 6 år, er det viktig å ikke gi barnet for mye fluor. Det kan gi varige hvite prikker på tennene.

Fluortannkrem er den enkleste måten å tilføre fluor på. Tannkremen bør ha et fluorinnhold på 0,1 %. Dersom barnet spiser ofte mellom måltidene eller spiser og drikker mye søtt, er fluortabletter et godt hjelpemiddel. Har barnet tidligere hatt hull og er ekstra utsatt for karies, bør fluortabletter brukes.

Barn over 12 år kan bytte ut tablettene med fluorskylling som effektivt forebygger hull, styrker tannemaljen og reduserer bakterieveksten i munnen. Fluorskylling bør særlig benyttes av pasienter med tannregulering.

Bør barnet bruke tanntråd?

Med de permanente tennene, følger økt risiko for hull mellom tennene. Tanntråd bør derfor brukes hver kveld fra barnet er 9-10 år.

Hva bør jeg passe på i hensyn til mitt barns kosthold?

Regelmessige og sunne matvaner er viktig for både barn og voksne. Den vanligste årsaken til hull i tennene er småspising. Hver gang vi spiser noe som inneholder sukker, dannes det syrer som etser tennene.

Spyttet nøytraliserer syrene etter ca 30 min og hjelper til med å beskytte tennene mot karies. Om man småspiser skjer ikke dette. Barnet kan da få karies. Matvarer som frukt, grovt brød og melk, er bra å gi barnet ettersom det bidrar til økt spyttproduksjon. Godterispising bør med fordel legges til bestemte tider.

Kontakt oss

Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Abonner
Apollonia bilde
Kontakt oss Messenger