Spørsmål og svar

Apollonia bilde

Senior og eldre

Alder påvirker hele kroppen – tenner og munnhule er intet unntak. Tenner er ett av få vev i kroppen som ikke fornyer seg, og er dermed utsatt for alderspåvirkning. Hva du behøver å gjøre med tennene i voksen alder, er avhengig av hvordan du har behandlet tennene dine tidligere.

Forebyggende behandling og rehabilitering

Tann- og munnhelsen bør tas på alvor, og man bør regelmessig gå til tannlege for undersøkelse og forebyggende behandling. Vi vet i dag mye om tannkjøttssykdommer, og om forebygging av tanntap. Så lenge tannhelsen tillater det, ønsker vi at du skal beholde dine egne, friske tenner.

Dersom det viser seg at en eller flere tenner behøver å restaureres, er vi selvfølgelig behjelpelig med å finne løsninger som passer deg – om det er tannimplantat eller tannproteser.

Les mer om rehabilitering av tannsettet.

Eldres tannhelse

For noen tiår siden var det vanlig å erstatte egne tenner med tannproteser/gebiss i ung alder. Med bedre behandlingsmetoder og opplysninger om tannpleie og fluor, har langt flere eldre beholdt sine egne tenner.

Bedre økonomi hos eldre bidrar også til at tannproblemer i hyppigere grad forebygges. Selv om man har en lang vei å gå, er de uheldige trendene nå i ferd med å forsvinne.

Hvorfor mister man tenner?

Tenner mister man som regel på grunn av karies (tannråte) og periodontitt (tannkjøttssykdom). Disse sykdommene kan oppdages på et tidlig tidspunkt og forebygges, dersom man går regelmessig til tannlege.

Jo eldre man blir, desto mer hjelp trenger man til dagligdagse rutiner, inklusiv tannpuss og stell av eventuelle proteser. Familie og pleiepersonell er viktige ressurser. Eldre som bor på eldrehjem og som benytter seg av hjemmsykepleie, har rett til gratis tannbehandling hos den offentlige tannhelsetjenesten.

Medisiner og munntørrhet

Mange eldre bruker medisiner som de blir tørre i munnen av. Det kan få alvorlige konsekvenser for tenner og slimhinner. Munntørrhet fører til økt risiko for karies og tannløsning, sår i munnen og soppinfeksjoner i tillegg til smerte. Spyttets smøreevne er også viktig for å kunne snakke, tygge og svelge og dermed opprettholde god livskvalitet.

Kontakt oss

Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Abonner
Apollonia bilde
Kontakt oss Messenger