Spørsmål og svar

Apollonia bilde

Spiseforstyrrelser

Noen sliter med spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi og tvangsspising. Selv om dette ikke alltid synes på kroppen, sees det ofte på tennene. Med en slik sykdom følger det med mange følelser. Skam og frykt er blant disse.

Mange pasienter unngår å gå til tannlege ettersom de har opparbeidet en frykt for store tannskader.

Vi på Colosseum Tannlege Apollonia ønsker ikke at du skal være engstelig for å ta opp temaet spiseforstyrrelser med oss. Vi har taushetsplikt, og lar det være en hemmelighet mellom deg og tannlegen. Vi ønsker å hjelpe og opparbeide regelmessig kontakt med deg som pasient.

Hvilke konsekvenser kan sykdommen ha for tennene?

Med sykdommen følger oftest regelmessige brekninger. De sure oppstøtene skader tennene ved at emaljen etses bort. Tennene slites ned og kan bli deformerte. Dersom dette skjer, kan tennene bygges opp igjen med porselensfasetter. Det er et tynt skall av porselen som limes på tennene for å gi de bedre former og som beskytter tennene i framtiden.

Hvordan tar jeg vare på tennene mine?

Tennene bør pusses regelmessig. Man skal likevel ikke pusse tennene like etter oppkast ettersom emaljen kan ta skade av dette. I stedet skal man skylle med fluorskylling som fås kjøpt på apoteket. Tennene kan pusses etter en halvtime, da har tannemaljen blitt hard igjen. Det er dessuten viktig å passe på renholdet mellom tennene ved hjelp av tanntråd. Etsende drikke som fruktjuice og kullsyreholdige drikker bør unngås. Drikk heller vann, melk og te.

 

Personer med tannskader som følge av spiseforstyrrelser har rett til trygderefusjon. Dette krever legeerklæring med bekreftelse på spiseforstyrrelsen, tannstatus og kostnadsoverslag fra behandlende tannlege. Tannlegen informerer deg gjerne om dette.

Kontakt oss

Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Abonner
Apollonia bilde
Kontakt oss Messenger