Allmennbehandling

Apollonia bilde

Tannkroner

Noen ganger er en tann så ødelagt at det er vanskelig å få lagt en god fylling som varer lenge. Dette kan være på grunn av at det ligger en stor fylling der fra før, at det er et stort kariesangrep i tannen, at tannen er slitt eller at det har falt ut et stort stykke av tannen. Det blir da nødvendig å lage en krone.

Hva er en tannkrone?

illustrasjon av tannkrone

En krone er en kunstig tann som festes på en gammel tann.

En krone er en kunstig framstilt tann som ligner en ekte tannkrone. Kronen både føles, og ser naturlig ut. Denne framstilles i samarbeid med en tanntekniker, og festes av tannlegen til den gjenværende tannen med en sement. Vi bruker fortrinnsvis helkeramiske kroner som blir limt fast til tannen.

Det finnes mange ulike typer tannkroner. Hvilken type som brukes avhenger av pasientens situasjon.

Prosessen

Hos Colosseum Tannlege Apollonia fremstiller vi en tannkrone på to til tre besøk:

Første besøk

Ved første besøk former eller preparerer tannlegen restene av tannen. Vi tar et avtrykk av tennene dine, eller skanner dem med en digital skanner. Etter dette festes en midlertidig tannkrone, og økten er ferdig.

Andre besøk

Før du kommer til oss for andre gang, lages det en digital modell av avstøpningen, og kronen designes på en datamaskin av tannteknikeren. Etter at tannlegen har godkjent det digitale designet som tanntekniker har framstilt, så freses eller printes det ut en tann i plast.

Denne tannen prøves i munnen til pasienten, slik at du skal kunne få godkjenne tannformen før den endelige tannen lages. Når du er fornøyd med formen, fremstiller vi den nye kronen i det materialet man ønsker. På denne måten får man kvalitetssikret både estetikk og tyggefunksjon, og overført nøyaktig de detaljene som du og tannlegen har blitt enige om.

Den dagen tannen slipes, lages en midlertidig tannkrone. Denne har du på plass helt fram til den endelige tannen er ferdig.

Renhold

En krone er svært holdbar, føles naturlig og er estetisk pen. Selve kronen kan ikke bli syk, men roten kan likevel utsettes for karies. For at kronen skal vare, er det viktig at du som pasient er nøye med renhold, og at du følger det kontrollintervallet vi anbefaler.
Alle våre kroner har 5 års garanti forutsatt at du følger opp som anbefalt.

Flere typer kroner

I dag finnes det mange typer kroner. Ved Apollonia bruker vi i all hovedsak metallfrie kroner, og alle kroner er norskprodusert av Dentinor.
Dette laboratoriet har hovedkontor i Tønsberg, men har en tanntekniker fast ved Apollonia. Vi har valgt Dentinor fordi de holder veldig høy kvalitet, og fordi de er det mest fremtidsrettede laboratoriet vi har funnet i Norge.

Fullzirkonkroner

I de tilfeller hvor styrke er viktig, bruker vi fullzirkonkroner. Disse er det som kalles monolittisk, det vil si at de består av ett material tvers gjennom hele kronen. Materialet som kronene framstilles av er zirkonoksid. Zirkonoksid er egentlig hvitt, men for å få en naturlig tannfarge, pigmenteres materialet før det sintres(brennes). Fordelen med denne type krone er at den har veldig høy bruddstyrke. Teknologien er utviklet av et italiensk selskap som heter Zirkonzahn(link). Grunnen til at vi har valgt nettopp disse som leverandør, er at de leverer den beste teknologien innen fullzirkon i dag.

Zirkonporselens kroner

I de tilfeller hvor tannen er skadet, og det trengs en tannerstatning med høy styrke og estetikk, kan vi kombinere zirkon og porselen. Også her leveres zirkonteknologien av zirkonzahn. Utenpå zironkjernen brennes porselen for å gi høy grad av estetikk.

Helkeramiske kroner

Porselen binder seg svært godt til emalje. I tilfeller hvor man har igjen litt tannemalje på den skadde tannen, kan man derfor lime porselen til tannen. Man kan da bruke helkeramiske kroner uten innerkappe. Disse gir den aller beste estetikken av alle de kronene som vi har i dag. De festes med en spesiell lim, og lys sprer seg i resten av tannen på en veldig naturlig måte. Ettersom vi slipper noen kjernematerialer, så kan vi også slipe mindre på tannen. Emax eller Empress er typiske merkenavn på slike kroner som vi bruker ved Apollonia og materialene og teknologien er utviklet av Ivoclar.

En rekke ulike faktorer spiller altså inn når vi skal finne ut hvilken type krone som passer ditt behov. Colosseum Tannlege Apollonia finner den beste løsningen for deg.

Kontakt oss

Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

Abonner
Apollonia bilde
Kontakt oss Messenger