Tannkjøttsykdom

Apollonia bilde

Tannkjøttsykdom

Periodontitt

Man kjenner ikke nødvendigvis smerte når man har periodontitt. Tannkjøttet kan bli ømt, lett bløende og vedvarende hovent. Dårlig ånde og smak, samt langvarig tannpine er også tegn på periodontitt.

Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen. Ved å holde munn og tenner rene, og ved å ikke røyke, minsker man risikoen.

Tannkjøttsbetennelse – periodontitt

Dersom det dannes plakk rundt tennene, kan dette føre til gingivitt som er en enkel tannkjøttsbetennelse. Periodontitt er en mer alvorlig tannkjøttssykdom.

Den angriper tannens festevev og gjør tannkjøttlommene dypere. Periodontitt kan gi lommer som er over 10 millimeter dype. Om tannkjøttslommene har blitt dypere, kan tannsten og plakk samles nede i lommene hvor man selv ikke kommer til. Her er hjelper det ikke med verken tannbørste, tannstikker eller andre hjelpemidler.

Dype tannkjøttlommer kan gi tannstillingsforandringer. Tennene kan kjennes løse, og se lengre ut. Den kroniske betennelsen kan bryte ned benet rundt tannen, og om man ikke får riktig behandling, løsner tannen gradvis.

Røykere har tre ganger så høy risiko for å utvikle tannkjøttssykdommen enn ikke røykere.

Behandling mot periodontitt

Hver gang du er inne til undersøkelse hos oss vil vi sjekke om du har friskt tannkjøtt. Hvis vi finner at du har tannkjøttssykdom anbefaler vi å sette i gang med behandling som tar sikte på å stoppe utviklingen av sykdommen. Det er vanskelig å reversere skader som har skjedd, målet er å hindre at sykdommen blir verre.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen innebærer opplæring i å fjerne bakteriebelegg, nøye rens av tannstein og fjerning av ujevnheter. En forutsetning for at periodontitt skal tilhele, er at tannsten fjernes.

Tannpleier renser og polerer derfor rotoverflatene med spesialverktøy. Dette er ofte vanskelig og tidkrevende, og må ofte gjøres i flere omganger.

Dybden på tannkjøttslommene reduseres normalt med 2 til 3 millimeter de første månedene etter behandling. Etter dette reduseres ofte lommene med nok et par millimeter.

Etter behandlingen

Etter behandlingen bør pasienten ha lommedybder som er mindre enn 4 millimeter. For at resultatet skal være vellykket må pasienten være svært nøyaktig med munnhygienen. Dersom lommedybdene ikke minsker eller at sykdommen kommer tilbake, er årsaken oftes at munnhygienen er for dårlig.

Etter en alvorlig periodontitt kan tannkjøttet trekke seg noe tilbake selv om det er tilhelet. Det kan medføre blottlagte tannhalser og større mellomrom mellom tennene.

Spesialister på tannkjøttsbetennelse

Dersom sykdommen er vanskelig å behandle, henvises pasienten til periodontist; en spesialist i tannkjøttssykdommer. Av og til ser vi at det er nødvendig å operere tannkjøttet for at betennelsen skal forsvinne og at man skal lettere kunne holde rent.

Utgifter til tannkjøttsbehandling dekkes delvis av HELFO.

  Kontakt oss

  Vi benytter kun dine opplysninger til å besvare på din henvendelse og ivaretar din informasjon iht. personvernlovgivningen. Les mer

  Nyhetsbrev

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert

  Abonner
  Apollonia bilde
  Kontakt oss Messenger